Určitě jsme někde při odpoledních procházkách narazili na černý bez
Roste všude kolem nás. V parcích, na okrajích lesů, u cest a silnic. Neváhejte a natrhejte si černý bez.
Nejraději trhejte černý bez u lesa, kde nejsou plody ohroženy škodlivinami ze silnice.
Pro domácí použití jsou vynikající hlavně květy a plody, i když i ostatní části jsou také léčivé, tj. listy i kořen.
Proto bychom je neměli nechat bez povšimnutí.
Obklady z listů se používají při léčbě kloubních potíží a z kořenů se připravují odvary
Černý bez obsahuje vitamín A, C, B1, B2, B6, B12, pektin, třísloviny, kyselinu jablečnou, pantotenovou i octovou. Z květů se nejčastěji připravuje limonáda nebo řízky, zvané kosmatice. Výborný je také likér, víno i marmeláda.
Květy bezinek nám pomohou při kašli, rýmě, snižují i teplotu.
Květy černého bezu působí antiskleroticky, usnadňují dýchání, léčí dnu i revma, protože zbavují tělo kyseliny močové.
Pokud květy usušíme, uvaříme si z nich dobrý čaj nebo sirup, který je lékem při zažívacích potížích.
Pouze čerstvé plody – kuličky černého bezu mají mírně projímavý účinek při zácpě.
Černý bez pomáhá i při bolesti zubů, když budeme žvýkat bezovou větvičku.
Jak je vidět, bezinky mají všestranné využití pro naše zdraví.
„Před heřmánkem smekni, před černým bezem klekni.“
Vynikající a chutný bude i čaj, limonádu, , med, likér nebo výborné kosmatice.
Čaj z květů černého bezu
- 2 lžíce sušených květů zalijeme 0,5 l vroucí vodou
- necháme 10 minut louhovat
- po přecezení podáváme
Limonáda z květů černého bezu
3l svařené, vychladlé vody se 300g cukru přelijeme 10 ks květů černého bezu.
Přidáme na kolečka nakrájený, dobře omytý 1 citron.
Přikryjeme a necháme na slunci týden i déle louhovat.
Limonáda začne krásně perlit a bude hitem pro osvěžení.
Připravte si sirup z černého bezu
- 30 ks květů černého bezu lehce propláchneme ve vodě
- zalijeme 2l převařenou studenou vodou a přidáme 2 ks nakrájených citronů na kolečka
- necháme stát 24 hod
- potom přecedíme, přidáme 2 kg cukru, a necháme vařit nejméně 10 minut
Sirup přelijeme do lahví nebo sklenic, a když jsou lahve plné, přidáme do každé 1 lžičku rumu.
Ten se tam „ztratí“ a udrží sirup k delší spotřebě.
Po otevření sklenice sirup skladujeme v lednici.
Pokud budeme připravovat více sirupu, sterilujeme 15 min.
Sirup dlouho vydrží.
Med z květů černého bezu
- 25 ks květů černého bezu vaříme 15 minnut s 1 ks nakrájeného citronu v 1l vody
- necháme stát do druhého dne
- přecedíme, přidáme 1 kg cukru a vaříme do zhoustnutí 1 až 1,5 hodiny
Bezinkový likér z kuliček černého bezu
- 2l otrhaných bezinek vaříme v 1l vody 10 minnut
- po uvaření je propasírujeme a do šťávy, kterou jsme tímto získali, přidáme 750 g cukru a vaříme dalších 5 minut
- poté přisypeme 2 sáčky vanilkového cukru a vaříme další 3 minuty
- naposledy přidáme 2 lžičky mleté kávy, 1 lžičku skořice, 3 ks hřebíčku a vaříme ještě 2 minuty
- necháme vychladnout a přilijeme 0,5 l rumu.
Kdo vlastní parní hrnec na šťávu, nemusí bezinky otrhávat.
Pokud chceme získat jemné želé třeba do jogurtu, tak do této šťávy přidáme ještě 400 g cukru a vaříme do zhoustnutí.
Jak želé – marmeláda houstne, poznáme, kápneme-li lžičkou na talířek.
Všude, kde se používá citron, vyjměte pecky.
Kosmatice z květů černého bezu
- bezové květy s delší stopkou lehce propláchneme a namáčíme v těstíčku z vajec a mouky
- žloutky rozkvedláme s trochou mléka, osolíme a zašleháme trochu mouky, pak přidáme sníh z bílků a utvoříme hladké těstíčko
- smažíme na oleji, másle nebo na přepuštěném másle GHI
Když jsou květy na jedné straně osmažené, odstřihneme stopku a obrátíme je. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Dobrou chuť.
Pokud vyzkoušíte některý z receptů z černého bezu, napište nám
Sušené bylinky pro vás
Vyhledávání
Zážitek pro dva v pivním hotelu Zlatá kráva s wellness
Rubriky článků
Bylinky
Ovoce
Zelenina
Houby
Čaj
Odvary
Sirupy
Jak na to...
Domácí výrobky
Vybavení domácnosti
Přírodní kosmetika
Přírodní produkty
Tělo
Wellness,fitness,lázně
Masáže
Diety
Farmářské trhy
Testy a srovnání
Dárkové poukazy
Inzerce
Zdravé recepty