Přírodní mastička z bylin je zdravá a pomůže nám svými vitamíny
Vyrobit si svoji vlastní mastičku z bylinek, které jsou na dosah ruky, není vůbec těžké ani složité.
Dnes si představíme základní recepturu a postupně se budeme seznamovat s jednotlivými bylinnými přípravky pro konkrétní použití.
Domácí přírodní mastička z čerstvých i sušených bylinek pro vaše zdraví
Základem mastičky je lékařská vazelína, lanolin, bambucké nebo kokosové máslo, včelí vosk nebo vepřové sádlo, jde o základní pojivo.
Pokud se rozhodneme pro sádlo, tak nikdy nepoužíváme kupované vyškvařené, jelikož je již upravované a některé i solené.
Jednoduše si zamluvíme čistě hřbetní sádlo a sami si ho vyškvaříme.
Ostatní suroviny se dají zakoupit v lékárně, obchodech se zdravou výživou nebo jiných specializovaných obchůdcích.
Základní recept na přírodní mastičku
Mast se vaří ve vodní lázni a pokud možno by neměla přesáhnout 80°C.
Do hrnce s vodou, vložíme menší hrnec a dáváme samozřejmě pozor, aby se nám do mastičky nedostala žádná jiná tekutina.
Masťový základ
- sádlo, vazelína atd. se rozpustí a poté se do něho postupně přidávají bylinky
- zhruba je to v poměru 250 g základu a asi 50 g bylinek, samozřejmě může být i více
- nejlepší ukazatel bude to, až budou všechny ponořeny v základu
- poté je budeme vařit 1-2 hodiny a samozřejmě postupně doléváme spodní vodu, aby se nám nevyvařila
- občas směs promícháme
- pak hrnec se směsí vyndáme, přikryjeme pokličkou a necháme 7-14 dní v chladu
Mezitím nám základ pěkně ztuhl, ale ještě tu máme nežádoucí tekutinu, tudíž obrácenou vařečkou uděláme důlek a vodu slijeme.
- opět dáme do vodní lázně a klidně můžeme přidat další bylinky, ale nemusíme
- vaříme asi 1 hodinu
- pak vyjmeme a necháme vychladnout
Pokud chceme vonnou mastičku, můžeme právě teď, než nám základ ztuhne přidat příslušný esenciální olej, případně i jiný, ale lisovaný za studena
Nyní přes plátýnko přecedíme a bylinky pěkně vymačkáme. Nemusíme je vyhazovat, můžeme je klidně použít jako obklad na postižené nebo bolavé místo.
Přecezenou mast slijeme do šroubovacích kelímků a je ji nutno uchovávat v chladu a temnu.
Spotřebujeme ji co nejdříve, případně ji můžeme zakonzervovat.
Konzervace vydrží přibližně 1 rok.
Každá bylinka působí na něco jiného a prakticky ze všech se dá dělat mastička
V podstatě je velmi důležité to, že jsme si ji vlastnoručně udělali a tudíž víme, z čeho se náš lék skládá.
Sušené bylinky pro vás
Vyhledávání
Zážitek pro dva v pivním hotelu Zlatá kráva s wellness
Rubriky článků
Bylinky
Ovoce
Zelenina
Houby
Čaj
Odvary
Sirupy
Jak na to...
Domácí výrobky
Vybavení domácnosti
Přírodní kosmetika
Přírodní produkty
Tělo
Wellness,fitness,lázně
Masáže
Diety
Farmářské trhy
Testy a srovnání
Dárkové poukazy
Inzerce
Zdravé recepty