V případě, že se zajímáte o ájurvédu a indickou kuchyni, zde je malá ochutnávka
ÁJURVÉDSKÁ ZÁKLADNÍ KOŘENÍ
Jejich nejdůležitější členění je podle účinků, a to na koření ochlazující, oteplující a neutrální.
Mezi ochlazující koření patří:
- anýz, fenykl, kardamom zelený, máta peprná, pepř
Mezi oteplující koření patří:
zázvor, hřebíček, bobkový list, čili, garam masála,
Mezi neutrální koření patří:
- kurkuma, koriandr list i semeno, indický kmín – džíra, černé hořčičné
semínko - skořice, asafoetida, ámčur – kyselý mangový prášek, kalondží
- kálá namak – černá sůl, imlí – tamarind, kardamom černý, kery pattá – karí list, métí – pískavice
Popis jednotlivých druhů koření:
ADŽVAJN
- malinká semínka, která vůní připomínají oregáno
- pomáhají pročišťovat krev
- v kombinaci s tukem má oteplující účinky
- přidává se do těsta, ze kterého se dělají purí a slané pečivo
ASAFOETIDA
Asafoetida podporuje trávení a chuť k jídlu, stimuluje, je baktericidní,
posilující, dobrá na srdce, napomáhá odbourávání jedů, působí proti
vystřelujícím bolestem a nadýmání.
Odstraňuje žaludeční obtíže a zahlenění, choroby žaludku, ztrátu vědomí a mdloby, epilepsii, kašel.
Asafoetida je podle ájurvédy hořká a mastná, řízná, ostrá, silně pálivá a
následně hořká pryskyřice.
Poznámka: Při chorobách plic je nejlepší podávat asafoetidu syrovou, neboť
je silnější a účinnější. Při chorobách břicha může asafoetida působit dráždivě,
proto je lépe ji přijímat smaženou.
Nesmažená asafoetida způsobuje zvracení
Pokud vás úryvek z knihy zaujal, můžete si ji koupit na e-shopu Ájurvéda za cenu 230 Kč. Na e-shopu najdete i různé druhy ájurvédského koření a prostředků.
Ájurvéda a indická kuchyně zde v prodejiSušené bylinky pro vás
Vyhledávání
Zážitek pro dva v pivním hotelu Zlatá kráva s wellness
Rubriky článků
Bylinky
Ovoce
Zelenina
Houby
Čaj
Odvary
Sirupy
Jak na to...
Domácí výrobky
Vybavení domácnosti
Přírodní kosmetika
Přírodní produkty
Tělo
Wellness,fitness,lázně
Masáže
Diety
Farmářské trhy
Testy a srovnání
Dárkové poukazy
Inzerce
Zdravé recepty