Hlíva ústřičná je houba, která je považována za léčivou
Stále se zvětšuje počet lidí, kteří se více starají o své zdraví. Řekneme si tu něco o houbě, u které jsou hlavní prioritou protizánětlivé a protibakteriální účinky.
Jedničkou mezi houbami je zdravá dřevokazná Hlíva ústřičná
Její vějířovité klobouky s bílou dužninou ve vrstvách nad sebou, nebo v trsech najdeme zejména na podzim na listnatých stromech, hlavně na bříze, buku, vrbě i topolu. Snažme se využít všech jejích blahodárných účinků i jako prevenci proti infekčním a virovým onemocněním a ke zvýšení imunity našeho organismu.
Tato nízkokalorická houba obsahuje beta-glukany, statiny, terpeny, steroly, proteiny, vlákniny, lovastatin, pleurotin, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C, D, K, selen, fosfor, zinek, hořčík, draslík, jód, měď, železo, bór, hodně vody a málo tuku.
Hlíva ústřičná nemá žádné vedlejší účinky a je vhodná i pro diabetiky
Hlíva ústřičná působí proti srdečním cévním onemocněním, ateroskleróze, pomáhá snižovat cukr v krvi, krevní tlak, cholesterol, kyselinu močovou, má pozitivní vliv na krevní oběh, cévy i oční tlak, zpomaluje stárnutí, je přínosem pro astmatiky i alergiky.
Hlíva léčí klouby, potlačuje hemeroidy, dokonce zpomaluje růst rakovinových buněk, je antibakteriální s účinkem na stafylokoky i e-coli.
Čistí krev, léčí ekzémy a záněty, díky vláknině podporuje trávení a oslabenou imunitu.
Snižuje nebezpečí infekcí horních dýchacích cest, zvyšuje tvorbu červených krvinek, je nápomocna při léčení nádorových onemocnění i křečových žil.
Odstraňuje neklid, stres, únavu, pomáhá i při obezitě.
Hlívu ústřičnou si můžeme vypěstovat i sami doma
Aniž bychom si uvědomili, hlíva je obsažena v mnoha lécích proti angíně, chřipce, pro alergiky, ale i proti AIDS a rakovině.
Své míslo si tato delikatesní houba našla i v kuchyni, kdy ji použijeme do polévek, gulášů, smaženic, může se sušit i zamrazit, všechny své rysy si uchová.
Pojďme dát hlívě ústřičné šanci a ocenit její skvělé účinky se zaměřením na zdravou stravu
Dršťková polévka z hlívy
- na osmaženou cibuli s červenou sladkou paprikou vložíme pokrájenou hlívu, zalijeme vodou
- dáme sůl, pepř, vaříme asi 20 min.
- poté přidáme prolisovaný česnek a majoránku
- zahustíme jíškou
Hlíva s vrtulemi
- na oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu na nudličky, česnek, pepř, kmín, majoránku, sůl
- občas zamícháme a smícháme s vrtulemi
Řízky z hlívy
- opláchnuté a osušené klobouky z hlívy obalíme v mouce, osolených vejcích a strouhance, jako klasický řízek
- osmažíme a podáváme
Špízy z hlívy
- klobouky z hlívy povaříme 7 min. v osolené vodě
- pokrájíme na větší kousky a napichujeme na jehlu či špejli střídavě s kousky salámu a sýra
- můžeme použít i červenou papriku
- obalíme v těstíčku z vajec, mouky, trochou mléka a smažíme na oleji
Zapékaná hlíva
- na másle podusíme cibuli, česnek, červenou celou sladkou papriku
- přidáme hlívu, osolíme, opepříme a podusíme s trochou vody
- po 15 min. přendáme do pekáčku, posypeme trošku bazalkou, můžeme i čerstvou a zalijeme směsí vajec se smetanou a strouhaným sýrem
- zapečeme a po 20 min. podáváme
Guláš z hlívy
- osmažíme 500g cibule se sladkou paprikou, přidáme 500g pokrájené hlívy a po chvíli přilijeme trochu vody
- přidáme česnek, kmín, rajský protlak, sůl, pepř
- ke konci vaření přidáme trochu majoránky
- guláš možno zahustit podle potřeby rozkvedlanou moukou s vodou
Omeleta s hlívou
- ušleháme dvě vejce se lžičkou mouky, přidáme sůl, pepř a směs vlijeme na rozehřátou pánev
- hlívu tence pokrájíme na menší nudličky a omeletu tím posypeme
- opatrně otočíme a upečeme i z druhé strany
- na talíři ozdobíme cibulkou a petrželkou
Hlíva na smetaně
- na oleji osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu, bobkový list, zalijeme masovým vývarem nebo použijeme bujón
- vaříme do změknutí asi 20 min.
- zahustíme, přidáme smetanu a dochutíme solí a octem
- podáváme s knedlíkem a vařeným masem
Pomazánka z hlívy
- na oleji podusíme houby doměkka a necháme vychladnout
- mezitím utřeme smetanový tavený sýr a dvě lžíce smetany
- přidáme sterilovanou okurku, cibulku, lžíci hořčice, sůl, pepř a nakonec hlívu
- promícháme a mažeme na pečivo
Po uvedení všech kladných a životu prospěšných vlastností je přímo nutnost zařadit hlívu ústřičnou do našeho jídelníčku a poznat tak nejen její léčivé účinky, ale i výbornou chuť.
Sušené bylinky pro vás
Vyhledávání
Zážitek pro dva v pivním hotelu Zlatá kráva s wellness
Rubriky článků
Bylinky
Ovoce
Zelenina
Houby
Čaj
Odvary
Sirupy
Jak na to...
Domácí výrobky
Vybavení domácnosti
Přírodní kosmetika
Přírodní produkty
Tělo
Wellness,fitness,lázně
Masáže
Diety
Farmářské trhy
Testy a srovnání
Dárkové poukazy
Inzerce
Zdravé recepty