Ochutnali jste plody arónie nebo černou jeřabinu?
V obchodech totiž přibyli další varianty jogurtů a jogurtových nápojů. Tak jsme také objevili jogurty s borůvkou s arónií, nebo příchuť meruňky s konopným semínkem.
Dost lidí má arónii doma na zahrádce. Její zralé podzimní bobule obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek, hlavně velký počet jódu, rutinu, draslíku, hořčíku, fluoru, vlákniny, kyseliny citronové a jablečné, aminokyselin, flavonoidů a červených barviv.
Čerstvé plody Aronie se doporučují, mají v sobě nejvíc vitamínů, ale plody bývají kyselé a trpké
Proto je vhodné je rozmačkat a smíchat třeba s kysanou smetanou, medem nebo tvarohem.
Plody aronie jsou výborné do smoothie spolu s mlékem, kdy postačí jedna lžíce zralých plodů. Přidáním do jogurtu pořídíte zdravou snídani. Aronii můžeme sušit a mrazit.
Arónie je jedinečná na krevní oběh, zlepšuje paměť a zrak
Je vhodná pro pracující na počítači, funguje a ladí záření monitorů.
Aronise snižuje vysoký krevní tlak i cholesterol, stará se o správnou činnost štítné žlázy, působí jako přírodní antibiotikum, chrání srdce před jeho onemocněním, celkově posiluje imunitu a funkci ledvin
Aronie podporuje pevné cévy, a navíc obsahuje přírodní sorbit, který je vhodný pro diabetiky.
Zvláštní látkou, kterou arónie disponuje, jsou autokyany, které mají protinádorové účinky, bojují s rakovinou, a přispívají k zpomalení nádorových onemocnění.
Arónii můžeme zpracovat ve formě džemů, domácích sirupů a marmelád
Domácí sirup z arónie
- 2l bobulí zalijeme 4l vody
- přidáme 80 g kyseliny citrónové a necháme stát 36 hodin
- zcedíme, přidáme 3 kg cukru a po rozpuštění nalijeme do lahví
Čaj z arónie
- lžíci plodů a 300 ml vroucí vody necháme louhovat 15 min
Marmeláda z arónie
- 2l bobulí zalijeme 0,5l ovocného vína a vaříme 30 minut
- přidáme 5 hřebíčků, půl lžičky mleté skořice a 1kg cukru
- vaříme do zhoustnutí a na konci vaření přidáme 40ml rumu
- naplněné skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout
Poslední dobou se hodně píše a mluví o pečených čajích s aronií, rakytníkem…
Pečený čaj z arónie
- stejné množství arónie a jablek/ která nakrájíme na kousky/, vložíme do pekáče a pečeme asi půl hodiny
- přidáme lžičku mleté skořice a několik hřebíčků
- pPečeme ještě 10 minut a plníme skleničky
- pečené ovoce zalijeme vroucí vodou a získáme vynikající zdravý dobrý čaj
Takto upravené ovoce si můžeme dát i na chleba nebo pečivo, s máslem.
Sirup, pečený čaj si koupíte v e-shopu Sklenice zdravíSušené bylinky pro vás
Vyhledávání
Zážitek pro dva v pivním hotelu Zlatá kráva s wellness
Rubriky článků
Bylinky
Ovoce
Zelenina
Houby
Čaj
Odvary
Sirupy
Jak na to...
Domácí výrobky
Vybavení domácnosti
Přírodní kosmetika
Přírodní produkty
Tělo
Wellness,fitness,lázně
Masáže
Diety
Farmářské trhy
Testy a srovnání
Dárkové poukazy
Inzerce
Zdravé recepty